Çıkmak için ESC'ye basın

Kireçlenme Tedavisi

7 Makale
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
4 Dakikalık Okuma

Enjeksiyon tedavisi olarak da bilinen eklem içi enjeksiyonları, eklem hastalıklarının tedavisi ve semptomatik iyileştirmesi  için yapılan uygulamalardır. Bir ilacın eklem boşluğuna enjekte edilmesi ile daha etkin ve kısa sürede iyileşme sağlamayı hedefler.  Özellikle günümüzde giderek yaygınlaşan bu yöntem, kireçlenme tedavisinde de sık tercih edilen uygulamalardan…

Prof. Dr. Ümit DİNÇER
4 Dakikalık Okuma

Topikal tedavi; pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilen bir ilaç uygulama biçimidir. Bu yönteminin en büyük özelliği vücuda herhangi bir ilaç almadan, deri üzerinden, harici yolla ve soruna en yakın noktadan uygulanabilmesidir. Bu noktada “topikal tedavi nedir?” sorusuna kısaca; lokal olarak cilt üzerine uygulanan bir tedavi…

0
4
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
4 Dakikalık Okuma

Ortez Nedir? “Ortez nedir?” sorusuna kısaca doğumsal ya da edinimsel bir hastalığa bağlı doku veya organın fonksiyon kaybının giderilmesi, azaltılması veya korunması amacıyla kullanılan yardımcı cihazlardır. Bu cihazlar hastalığa, tutulan bölgeye, beklenen faydaya göre tasarlanabilir ve üretilebilir. Ortez kullanımında temel olarak 4 amaçtan söz edilebilir: …

0
14
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
14 Dakikalık Okuma

Kalça Protezi Nedir?  Kalça eklemi, günlük aktiviteleri gerçekleştirmede büyük bir rol oynar. Topuz (femur başı) ve soketten (pelvik asetabulum) oluşur. Bu iki bölge arasındaki kaygan kıkırdak dokusu ise kalça hareketlerinin kolay olmasını sağlar. Böylece yürüme, koşma, oturma ve kalkma gibi günlük aktiviteler ağrısız bir şekilde,…

0
6
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
6 Dakikalık Okuma

Osteoartritte Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Osteoartrit yani kireçlenme, eklemlerin üzerini kaplayan kıkırdak dokusu ve altındaki subkondaral (kıkırdak altı) kemiğin farklı nedenlerle dejenere olması ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Genellikle yaşa bağlı ortaya çıksa da enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, travmalar, genetik faktörler, kilo ve bazı mesleki nedenler…

0
16
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
16 Dakikalık Okuma

Diz eklemi; uyluk (femur), kaval (tibia) ve patella (diz kapağı) adı verilen üç kemikten oluşur. Yapısı gereği vücudun en büyük ve en karmaşık eklemlerinden biridir. Bu kemiklerin birbirine bakan yüzeyleri ise beyaz, sedefe benzeyen kıkırdak dokusu ile kaplıdır. Eklemdeki sinoviyal sıvının da yardımıyla günlük aktiviteler…

0
11
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
11 Dakikalık Okuma

Artroskopi Nedir? Artroskopi; fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içerisine bakılması işlemine artroskopi, bu yöntemler yapılan operasyonlara artroskopik cerrahi denir. Üzerinde bir kamera ve ışık kaynağı bulunan cihazlar yardımı ile küçük kesilerle girilerek eklem içlerinden görüntü alınır. Bu sayede bu alanlarda meydana gelen hastalıkların tanı ve tedavisi…

0
5
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
5 Dakikalık Okuma

Ortez Nedir? “Ortez nedir?” soruna kısaca doğumsal ya da sonradan olan ortopedik rahatsızlıklarda, ağrının kontrol altına alınması, eklemin stabil kalması ve aşırı zorlanmaya karşı korunması için eksternal olarak kullanılan cihaz/aparatlardır diyebiliriz. Bu cihazlar, ortopedik rahatsızlığa ve kişinin ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanabileceği gibi hazır olarak da…

0
4
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
4 Dakikalık Okuma

Kortikosteroid Nedir? Kortikosteroidler; böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan “kortizol”e benzeyen, steroid yapıdaki ilaçlardır. Birçok çeşidi olmasına rağmen, yaygın olarak, ilk geliştirilen türü olan “kortizon” ismiyle bilinmektedir. Aynı zamanda antienflamatuar grubuna giren bu ilaçların temel amacı; iltihaba bağlı oluşan yangı ve ödemi baskılamaktır. Bu…

0
3
Prof. Dr. Ümit DİNÇER
3 Dakikalık Okuma

Antienflamatuar ve Analjezik Nedir? “Antiinflamatuar” veya ağrı kesici olarak da bilinen ilaçlar, inflamasyon denilen “doku yangısını” bastıran ve kireçlenme dahil olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir grup ilaçtır. Tüm dünyada antibiyotiklerden sonra en sık reçete edilen moleküller antiinflamatuar ilaçlardır. Bu ilaçların genel özelliği;…